دستگاه پركن مايعات يكي از دستگاه هاي ضروري در صنايع غذايي ، شيميايي ، دارويي و … است كه ضرورت استفاده از آن ها غير قابل اجتناب مي باشد. از اين دستگاه براي پر كردن ظروف و بطري ها با مايعات استفاده مي شود كه در كنار برخورداري از سرعت و دقت زياد ، استفاده از آن بسيار راحت ، مفيد و كاربردي مي باشد . دستگاه پركن مايعات براي انواع مايعات غليظ ، رقيق و … ساخته مي شوند. در ادامه با انواع دستگاه پركن مايعات ، قيمت و مكانيزم سيستم پركن آن ها بيشتر آشنا شويد.
اكرو ماشين طراح ، سازنده و توليد كننده انبود دستگاه پركن مايعات
دستگاه پركن مايعات دستي
پركن مايعات يكي از دستگاه هاي پركاربرد صنعتي است كه در صنايعي مانند صنايع شيميايي ، دارويي ، غذايي به وفور استفاده مي شود. اين دستگاه ها انواع متنوعي دارند كه هركدام در مكانيزم هاي مختلف كار پر كردن را انجام مي دهند . مكانيزم هاي دستگاه هاي پركن پركن پمپي، پركن ثقلي و پركن سيلندر پيستوني است.
نحوه عملكرد دستگاه پركن مايعات به چه صورتي مي باشد؟
تزريق مايعات به درون بطري ها و ظروف مخصوص با توجه به گرانروي يا ويسكوزيته بايد
با مكانيزم هاي متفاوتي مانند مكانيزم پركن پمپي، پركن ثقلي و پركن سيلندر پيستوني انجام شود .
در واقع نوع مايع مشخص مي كند كه روش مناسب براي مكانيزم تزريق مايع كدام است.
در ادامه با انواع مكانيزم ها نظير مكانيزم پركن پمپي، پركن ثقلي و پركن سيلندر پيستوني و مايعات قابل تزريق توسط هر كدام بيشتر آشنا مي شويد.
براي مثال مكانيزم پمپي دقت بالايي ندارد اما براي تمامي مايعات قابل استفاده مي باشد.
اما بيشتر براي موادي با چسبندگي زياد نظير گريس سرد بسيار عالي است.
يا سيستم پركن مايعات ثقلي براي مايعات رقيق ماند عرقيات، دوغ، انواع شوينده ها و ديگر مواد مشابه كاربرد دارد.
اين روش تزريق در بين ديگر روش ها مناسب ترين قيمت را دارد و عمليات پر كردن با استفاده از جاذبه و وزن خود مايع صورت مي گيرد.
مكانيزم ديگر پركردن مايعات، دستگاه پركن سيلندر پيستون مي باشد كه از دقت بالايي برخوردار است. از اين روش با توجه به ثابت بودن حجم تعيين و تنظيم شده و در نتيجه كاهش خطاي مقدار تزريق مواد بيشتر، در مورد مايعات غليظ استفاده مي شود.

اهميت دستگاه پركن مايعات رقيق و غليظ
براي پر كردن انواع مايعات از آب گرفته تا سس ، عسل و روغن ماشين و هزاران مايع ديگر در ظروف مختلف از دستگاه پركن مايعات استفاده مي شود.
پركن مايعات يكي از تجهيزات مهم در صنايع مختلفي مانند آرايشي بهداشتي ، دارويي ، صنايع غذايي و نوشيدني است. در اين صنايع محصولات در بسته بندي ها متفاوتي انجام مي گيرند اما با دستگاه پركن مي توان عمليات پركردن و بسته بندي را بصورت آسان ، سريع و كاملا بهينه انجام داد.
تصور كنيد اين فرايند در صنعت بصورت دستي انجام مي شد ، اتلافي كه در سرريز مايعات و كاهش سرعت اتفاق مي افتد فوق العاده زياد است. به همين دليل از دستگاههاي پركن مايعات استفاده مي شود.
همچنين دستگاههاي پركن مايعات پيشرفته داراي رابط انسان ماشين هستند كه كار كردن با آنها را آسان مي سازد.
همچنين سرعت اين دستگاهها باعث افزايش بهره وري و كاهش كار يدي مي شود. با اين دستگاهها شما مي توانيد حجم بالايي از مايعات را درون ظرف پر كنيد.
اين دستگاهها مدل هاي مختلف دارند كه كاركرد هاي مختلفي هم دارند.
مثلا اين دستگاهها را مي توان با درجه اتوماتيك بودنشان دسته بندي كرد: نيمه اتوماتيك ، اتوماتيك و دستي را شامل مي شوند .
مي توان بر اساس نوع موادي كه پر مي كنند هم اين دستگاهها را دسته بندي كرد.
دستگاه پركن مايعات اتوماتيك
دستگاه هاي پركن اتوماتيك داراي نوار نقاله براي انتقال ظروف با هر شكل و اندازه، پر كردن همزمان 4 الي 12 ظرف، درب گذاري و درب بندي در دستگاه پركن مايعات اتوماتيك توسط سنسورهاي تعبيه شده مي باشد و مكانيزم هاي پر كردن در دستگاه هاي اتوماتيك مي تواند پمپ ، سيلندر پيستوني و ثقلي باشد كه هر يك از آن ها داراي كاربرد خاص خود مي باشند.
به منظور پر كردن مايعات رقيق نظير آب ، دوغ ، انواع عرقيات ، تينر ، الكل و مايعات اين چنيني از سيستم ثقل استفاده مي شود.
از سيلندر پيستون و پمپ هم براي مواد رقيق و هم براي مواد غليظ استفاده خواهد شد.
دقت بالاي سيلندر پيستون در پر كردن و نيز برخورداري از تلرانس خطاي پايين باعث شده است كه مورد استفاده بيشتري قرار گيرد و البته لازم به ذكر است كه استفاده از اين مكانيزم منجر به افزايش قيمت دستگاه خواهد شد.
نحوه كاركرد دستگاه پركن مايعات اتوماتيك
1 قرار گرفتن ظرف روي نوار نقاله
2 حركت ظرف به زير نازل ها
3 پر كردن ظروف با توجه به تايمر ها و حسگر هاي موجود روي دستگاه
4 انتقال ظرف به يونيت درب گذاري
5 در صورت نياز مشتري انتقال ظرف به دستگاه سيل القايي، دستگاه ليبل شرينك
6 اتمام كار و انتقال ظروف درب بسته به محل بسته بندي توسط اپراتور

دستگاه پركن مايعات نيمه اتوماتيك
دستگاه هاي پركن مايعات نيمه اتوماتيك در دو نوع روميزي و يا شاسي دار ساخته مي شوند. هر دوي اين دستگاه ها تقريبا فضاي كمي را در محيط به خود اختصاص خواهند داد.
به منظور جلوگيري از چكه كردن و اضافه ريزش مواد بر روي ظروف، نازل ها از شير اكچيتور برخوردار مي باشند. در بعضي از پركن ها شرايط به گونه اي است كه بايستي تزريق توسط نازل از كف ظرف انجام شود، با اين كار ماده به هنگام تزريق كف نخواهد كرد، از ظروفي چون شيشه شورها سرريز نمي گردند و به هنگام پر كردن موادي چون گريس حباب نخواهد افتاد. در اين دستگاه نيز مانند ديگر دستگاه هاي پركن مايعات امكان اجراي سيستم هاي تزريق سيلندر پيستوني يا پمپ و يا ثقل مختص مواد رقيق وجود خواهد داشت و در واقع اين مكانيسم ها از نظر دقت پر كردن با يكديگر متفاوت مي باشند.
عمليات شروع در دستگاه نيمه اتوماتيك به صورت دستي است اما پايان عمليات مشخص شده و پس از طي زمان تعيين شده، بسته مي شود.
نحوه كاركرد دستگاه پركن مايعات نيمه اتوماتيك
1 قرار گرفتن ظروف در زير نازل توسط اپراتور
2 آغاز تزريق مايع به ظرف با فشردن پدال (در صورت سيلندر پيستوني بودن سيستم تزريق با اتمام تزريق سنسور قطع كن دستور قطع تزريق را صادر خواهد كرد و چنانچه سيستم تزريق از نوع پمپ يا ثقل باشد براي كنترل ميزان تزريق مواد از تايمر كمك گرفته مي شود.)
3 انتقال ظروف به قسمت درب گذاري توسط اپراتور
چه عواملي سبب تفاوت دستگاه پركن مايعات رقيق و غليظ ميشود؟
عليرغم اينكه ما از اين دو نوع دستگاه، استفادهي يكساني را در صنعت مشاهده ميكنيم،
اما اين دو مدل متفاوت در كنار شباهتهايي كه دارند، از تفاوتهايي نيز برخوردارند كه اين دو دستگاه پركن را از يكديگر متمايز ميكند.
در ساخت و طراحي دستگاه پركن مايعات غليظ از يك سيلندر و پمپ استفاده ميكنند
كه با استفاده از اين دو، مايعاتي كه قرار است بسته بندي شوند روان و به آساني حركت ميكنند
كه اين موضوع در انتقال آن به ظرف مورد نظر و مخصوص تاثير دارد و با استفاده از اين ويژگي ميتواند
موادي چون عسل، مواد شيميايي و هر مادهي غليظ ديگر را به راحتي به سمت ظرف هدايت كند؛
محركي براي اين موضوع مورد استفاده قرار ميگيرد، دو حالت دارد كه يكي پنوماتيك و حالت ديگر هيدروليكي است.
اگر محرك منتخب شما پنوماتيك است، توجه داشته باشيد كه براي انتقال جك و اكچويتورها از يك نوع كمپرسور باد استفاده ميكنند.
همچنين توجه داشته باشيد اگر مدل دستگاه پركن مايعات پمپي است، ديگر در ساخت و تهيهي آن از پيستون استفاده نميشود
و تمام انتقالها از طريق يك پمپ انجام ميشود كه البته سرعت كمتري در مقايسه با نوع سيلندري دارد.

انواع دستگاه پركن
نوع ديگر دستگاه پركن كه براي پركردن ظروف از مايعاتي چون مواد دارويي و غذايي، آبميوه،
آب معدني و هر مايع رقيق ديگر استفاده ميشود و امكان استفاده از آن با توجه به انتخاب فرد، ميتواند
تك نازله، دو تا شش نازله باشد و اگر شما احساس كرديد كه كاربري مشتري بهتر ميشود، ميتوانيد از نازله هاي بيشتري استفاده كنيد.
همچنين بايد اشاره داشت كه از دستگاه پركن مايعات رقيق انواع گوناگوني در بازار ديده ميشود كه شامل مواردي چون پيستوني،
ثقلي، وكيوم و پمپ پريستالتيك ميشوند و شما بايد با توجه به به مايعي كه قرار است آن را داخل ظرف بريزيد، يك مدل مناسب را انتخاب كنيد.
مزيتهاي استفاده از دستگاههاي پركن مايعات
امروزه با توجه به توليد و طراحي دستگاهها گوناگون و استفاده از آنها در صنعتهاي گوناگون، بسياري از امور آسان تر از گذشته انجام ميشوند.
دستگاه پركن نيز يكي از دستگاههاي تاثير گذار محسوب ميشود كه استفاده از آن مزيتهاي گوناگوني را به همراه دارد:
صرفه جويي در زمان و پر كردن ظروف بيشتر در مدت زمان كم
بهداشتي بودن
عدم دخالت دست
دستگاه پركن مايعات سيلندر پيستوني
در بين انواع دستگاه پر كن كه موجود هستند نوع سيلندر پيستوني دقيق ترين و پر قدرت ترين دستگاه است ، به همين دليل مايعات غليظ را اصولا با اين دستگاه پر مي كنند. البته اين دستگاه براي مايعاتي مانند روغن مايع مناسب نيست . همچنين بايد در نظر داشته باشيد كه پر كردن مايعات در ظرف ها و قوطي هايي با حجم كمتر از يك ليتر نيازمند دستگاهي با دقت بسيار بالا مي باشد .
اصولا دستگاه هاي پمپي و ثقلي خطاي ميانگين 5 تا 10 سي سي دارند كه مثلا در يك قوطي كوچك شير با حجم 100 سي سي ، خطاي 5 تا 10 سي سي بسيار فاحش و زياد است.
قيمت دستگاه هاي پركن سيلندر پيستوني از دو نوع پركن پمپي و ثقلي بيشتر است اما اين هزينه در مقايسه با قدرت و سرعت عملكرد آن كاملا مناسب خواهد بود.
اگر موادي كه شما تصميم به پر كردن آنها داريد، شامل عسل، ماست، شيره انگور و اين دست از مواد است، بايد از اين نوع دستگاه پركن استفاده كنيد، توجه داشته باشيد كه امكان خطا با استفاده از اين دستگاه بسيار كاهش پيدا ميكند.
پركن مايعات پمپي
پركن هاي پمپي هم براي پر كردن مايعات رقيق كاربرد دارند و هم مايعات غليظ. به طور كلي مي توان گفت كه پر كن هاي پمپي از قابليت بيشتر و انعطاف بيشتري براي هر نوع مايعي برخوردار هستند و با وجود اين دستگاه مي توان چندين نوع مايع با گرانروي هاي مختلف را بسته بندي كرد. گريس يكي از محصولاتي است كه غالبا به صورت اختصاصي به وسيله اين دستگاه بسته بندي خواهد شد و همانطور كه ميدانيد اين ماده از چسبندگي و غلظت بالايي برخوردار است. اين دستگاه پركن را با توجه به توان و قدرت فشار بالاي پر كنندگي مي توان براي مايعات غليظ و چسبنده انتخابي مناسب به شمار آورد.
برخي از مايعات از قدرت چسبندگي بالايي برخوردار هستند و براي آنها بايد از دستگاه مخصوصي استفاده شود؛ دستگاه پركن پمپي براي اين دست از مايعات مناسب به شمار ميرود.
دستگاه پركن ثقلي
طراحي نازل دستگاه هاي ثقلي به گونه اي است كه براي پر كردن مايعات رقيق بسيار مناسب است. از اين رو در صورتي كه داراي محصولاتي مايع، سبك و رقيق هستيد اين دستگاه براي شما انتخابي مناسب خواهد بود. در اين سيستم به منظور پر كردن مايعات نيروي جاذبه و به نوعي وزن خود مواد مورد استفاده قرار گرفته و از اين رو به پركن مايعات گرانشي نيز معروف است.
در اين سيستم به كارگيري نيروي جاذبه سبب شده اين دستگاه به شكل ساده تري طراحي شده و از اين رو به قيمت مناسب تري به فروش برسد. از بين مواد مناسب پركن مايعات ثقلي مي توان به لال ، الكل ، آب ، مواد شيميايي ويژه ، جوهر ، مواد شيميايي خورنده اسيدي و سفيد كننده اشاره نمود. با وجود آنكه اين سيستم به طور معمول براي محصولاتي كه درون آن ها كف به وجود نخواهد آمد كاربردي است اما با اين حال مي توان حتي در صورت ايجاد كف نيز به منظور كنترل آن از يك صفحه استفاده نموده و در واقع سطح خاصي براي پر شدن در نظر گرفت.
مايعات رقيق كه انواع گوناگوني چون آب معدني، انواع نوشيدني، عرقيجات و ديگر موارد را دارند، با دستگاهي به نام ثقلي داخل ظروف مخصوص ريخته ميشوند كه امكان خطا را به حداقل ترين حالت ممكن ميرساند.
مهم ترين نكته قبل از پر كردن ظروف، خالي كردن هواي داخل آنهاست كه معمولا از طريق MPA ( روش اتمسفر اصلاح شده ) با تزريق گاز انجام مي گيرد. در دستگاه هاي تمام اتوماتيك از يك صفحه نمايش PLC براي وارد كردن دستورالعمل هاي لازم استفاده مي شود.
مزايا دستگاه پركن ثقلي
كاربري آسان
قيمت مناسب
تعمير و نگهداري كم هزينه
مناسب براي بسته بندي مايعات خورنده
معايب دستگاه پركن ثقلي
قدرت تزريق ضعيف
كارايي نامطلوب براي پر كردن مايعات داراي چگالي متوسط
كاربرد محدود
بيشتر بودن كار اپراتور به نسبت ديگر انواع دستگاه پركن
در رابطه با موادي كه در دماي محيط دچار تغيير خواهند شد كاربرد ندارد
كارايي پايين در رابطه با مواد نيازمند به چرخش
منبع : اكرو ماشين
برچسب:
،
ادامه مطلب
بازدید: